Настройка на разделителната способност на екрана на монитора

Операционната система Microsoft Windows Ви позволява да настроите екрана според собствените си предпочитания. Тези настройки се правят в диалоговия прозорец Display Properties. Той се зарежда при избор на командата Properties от контекстното меню, което се появява при щракване с десен бутон на мишката в празно място на работната площ.

 

thumb

Изберете Settings

В тази страница може да се променя разделителната способност на екрана. Това става с помощта на плъзгача в областта Screen resolution. Разделителната способност указва колко точки по хоризонтала и колко точки по вертикала могат да бъдат изобразени на екрана. Колкото точките са повече на брой, толкова изображението ще бъде по-малко. На умаленото изображение на монитор може да се види приблизително как биха изглеждали прозорците при различните разделителни режими.

Намалете разделителната способност на 800 на 600 точки.

За да се приложи избраната разделителна способност към екрана, без да се затваря диалоговия прозорец Display Properties се избира бутона Apply. Когато се променя разделителната способност трябва да се има предвид размера на монитора. Най-подходящата разделителна способност при 15“ монитор е 800х600 точки, при 17 и 19 инчовите е 1024х768, а при 21” – 1280х1024 точки.

От списъчното поле Color quality се определя броя на цветовете, които ще се използват от монитора при представяне изображение на екрана. Възможностите за избор зависят от монитора и графичната карта на компютъра.

Задача: Променете разделителната способност на екрана на 1024х768 точки.