<%@ Language=JavaScript %> Untitled Document


Начало  Курсове  Стипендии  Работа   CV  Мотивационно писмо  Интервю  За нас


Формат но  CV
Какви данни да впишете в CV
Препоръки



Формат на CV


    Преди да започнете да пишете своята автобиография първо трябва да бъдете наясно по какъв начин трябва да я структурирате. Проявата на творчество в структурата на автобиографията традиционно се приема добре от работодателите, но не трябва да забравяме, че съществуват някои правила при формулирането й. Напоследък се налага т. нар. Европейски тип автобиография, който е познат също и като CV (Curriculum Vitae). Това е стандарт, целящ унифициране на автобиографиите на пазара на труда в Европа. Той се припокрива от изброените по-долу типове автобиография. Често се намират шаблони за Европейския тип автобиография, в които можете да попълните своите данни, следвайки препоръките. Такъв шаблон можете да намерите на следния адрес:

http://www.build.bg/bg/idx/cv/CV-BG.doc
http://www.build.bg/bg/idx/cv/CV-EN.doc

Освен на български и английски има още шаблони на немски, френски, италиански, испански, поругалски, гръцки, финландске, холандски, датски, швейцарски можете да намерите на адрес:

http://www.build.bg/bg/idx/idx_cv.htm

Може да бъде разпечатан на формат А4 или да бъде изпратен по e-mail.
Ако все пак решите сами да изработите автобиографията си можем да предложим на вниманието Ви няколко типа автобиографии, а от Вас зависи кой тип ще изберете.

 

 Какви данни да впишете в CV


    Спазвайки избраната от Вас форма започвате да изброявате личните си, професионални данни и образоване. Ако сте избрали първият тип автобиография е хубаво да се започне с личните данни - име, дата и място на раждане, адрес, телефон за връзка, e-mail. Добре е в началото на автобиографията да се приложи и актуална снимка, която задължително трябва да бъде портретна и строго официална.
При описването на професионалния опит трябва да имате в предвид няколко неща.

При изброяването на образованието и допълнителната квалификация също трябва да се спазят няколко основни момента.

 

    Допълнителни знания и умения

    Тук трябва да се впишат всички допълнителни квалификационни умения, които сте придобили. Към тях спадат чуждите езици, които владеете, като за тях е важно да споменете степента на владеене. Тук се вписват и компютърните умения, възможност за използване на специализиран софтуер. Ако смятате, че притежавате добри умения за комуникация, организационни способности, умение да управляване хора, аналитичен подход към разрешаването на проблеми и взимането на решения, тук е мястото да споменете това.
 


Препоръки


    Счита се за положителен знак, ако предоставите имена на референти във Вашата автобиография. Работодателите ще очакват, че ще посочите някой, който ще "гласува" за Вашата кандидатура. В идеалния случай в автобиографията си Вие трябва да сте в състояние да посочите имената на бивши работодатели, Ваши колеги с установена репутация в бизнес обществото, партньори, клиенти, преподаватели, които да са в състояние да дадат повече информация за Вашата кандидатура. Към всяко име Вие би следвало да можете да посочите и телефон за връзка. Преди, обаче да цитирате координатите за установяване на контакт трябва да се уверите, че ще получите възможно най-добрите референции.

 

Начало на страницата