<%@ Language=JavaScript %> Untitled Document


Начало  Курсове  Стипендии  Работа   CV  Мотивационно писмо  Интервю  За нас


Мотивационно писмо
Препоръки за работа

Мотивационно писмо

Мотивационното писмо е важна част от кандидатурата за работа. Чрез него Вие показвате на потенциалния работодател, че това е желаната от Вас работа и доказвате, че Вие сте най-подходящ за нея. Мотивационното писмо е един вид допълнение към Вашата автобиография, но в него не бива да се повтаря нещо, отбелязано в автобиографията. В писмото Вие трябва да наблегнете на онази част от квалификацията и опита си, която би била от полза за желаната от Вас работа. Мотивационното писмо е мястото, което следва да представя Вашите най-общи предпочитания и очаквания към потенциалния Ви работодател. В тези очаквания могат да бъдат включени чисто формални изисквания, свързани с предпочитана работа. Не много популярна, но бързо навлизаща у нас е практиката за посочване на минимално очаквано възнаграждение. По принцип този подход е възприет от професионалисти с доказан опит и знания, и които имат нужната подплата за очакванията, но дори и този тип кандидати не трябва да прекаляват в изискванията си, тъй като заплащането е обект на обсъждане за по-напреднал етап. Ако кандидатствате вследствие на публикувана обява, Вие следва за посочите, че очаквате да бъдете информиран за резултатите от конкурса, независимо дали те ще са с положителен или отрицателен изход за Вас.

По принцип е добре да пишете Мотивационно писмо за конкретната длъжност, за която кандидатствате и да избягвате използването на шаблонни мотивационни писма, защото в противен случай рискувате потенциалният работодател да попадне на няколко подобни писма. Все пак можем да Ви представим примерно стандартно писмо за кандидатстване. В най-общи линии това писмо разкрива Вашите мотиви да пишете на съответния работодател.

примерно мотивационно писмо


Иван Петров
Дружба 2, бл. 222,
София 1000
Тел: +359 2 000000
E-mail:ipetrov@mail.net



Уважаеми г-не / г-жо,

С настоящето писмо бих искал да изразя моя интерес към работа във Вашата компания. Аз съм специалист в областта на продажбите с повече от 5 години опит в директните продажби и управлението на продажбите на бързо оборотни стоки. Бих искал да разгледате моята кандидатура за управленска длъжност в тази област.
Както е посочено в приложената ми автобиография, по време на работата ми досега аз съм участвал в целия работен процес, като се започне от директните продажби и привличането на нови клиенти, през управлението на малък регионален търговски екип до създаване и развитие на национални дистрибуторски мрежи. Професионалните ми квалификации и разнообразен опит ми дават основание да вярвам, че бих могъл да допринеса за постигането на целите на Вашата компания.
В допълнение, посредством опита си в директни продажби аз се научих как да идентифицирам потенциални клиенти и да установявам контакти с различни хора. Аз осъзнах важността на добрите лични отношения с клиентите за постигането на добри резултати в продажбите. По време на работата си в "АБВ" усъвършенствах уменията си за представяне на продуктите и водене на преговори. Този опит ме кара да смятам, че мога да отговоря на стриктните изисквания, които Вие имате към служителите си.
Също така, придобих много добри организационни и управленски умения. Аз ръководя екип от 6 човека и имам обширен опит в разпределянето на задачи, следенето и контролирането на изпълнението им, както и в поддържането на добри приятелски отношения в екипа с цел подобряване на резултатите. Научих се как да мотивирам подчинените си за постигането на общи цели.
Аз съм отворен човек, който търси нови предизвикателства. Вярвам, че опитът ми в продажбите и ръководенето на хора ще бъдат добро допълнение към Вашия екип и ще донесат положителни резултати.
Ще се радвам да обсъдим моя професионален опит и бъдещи планове. Очаквам да говорим при първа Ваша възможност.
С уважение,
Иван Петров.

Препоръки за работа

Препоръки за работа се изискват най-вече за ръководни и отговорни длъжности. Обикновено те се представят в писмена или устна форма. По тази причина е добре в автобиографията си да отбележите лица, които биха могли да дадат положителни отзиви за Вас и Вашата работа и да отбележите тяхната длъжност и телефон или e-mail за връзка. Не забравяйте, че референтите трябва да бъдат уведомени и съгласни да дадат за Вас препоръка в устна или в писмена форма. По принцип най-добрата форма на препоръка е устната, тъй като директния контакт оказва по-голямо влияние.

Най-подходящите поръчители са:
Бивши работодатели, Мениджъри "Човешки ресурси", Генерален директор или пряк ръководител
Бивши или настоящи преподаватели. Препоръките от преподаватели са подходящи за току-що завършили образованието си лица, или хора, които са в началото на професионалното си развитие.
Публични фигури - препоръки от публични личности или добре познати лица.
Обикновено писмените препоръки трябва да имат следната структура:
Въведение - от колко време и в качеството на какъв референта познава кандидата
Съдържание - обективен и задълбочен анализ на личността и свързаните с работата характеристики на кандидата; в препоръката следва да се посочат не само положителните характеристики, но и областни на развитие на кандидатите, така че препоръката да звучи достоверно
Заключение - включва препоръката на референта за наемането на кандидата

 

Начало на страницата