Начало Цели Участници Дейности Публикации Новини
   
   

Дейности

Дейностите по проекта RE*CAME ще се проведaт на 26 септември 2008 г. в различни български градове - София, Стара Загора, Русе, Пловдив, Сливен и Добрич.

Повечето от дейностите са предназначени за всички възрастови групи и целят да запознаят публиката с живота и работата на учените:

  • Учените ще представят пред широка българска аудитория развлекателна програма "Емоции на учените". Учените ще се изявят като музиканти, художници и поети, представяйки на публиката скритите страни на своята индивидуалност - хобита, увлечения и талант.
  • "Кабинетът на любопитството" ще даде възможност на децата и техните родители да участват в естествени научни ексеприменти под ръководството на учени в теми като "Наука в куфар", "Водна екология", "Химическо готварство", "Био демонстрации", "Мистериите на размножаването при растенията", "Открий Био богатството на Балкана - Национален парк Централен Балкан в Стара планина" и др.
  • "Начинът на живот на учените" ще представи ежедневието и таланта на учените. Ще бъдат подготвени нови издания на изложението "Българските следи в науката" и вестника HOMO SCIENS, чиито издания за 2006 и 2007 г. бяха високо оценени от публиката и самите учени. Три кратки филма са посветени на учните в областта на Биологията, Химията и Екологията. Както при предходните години, така и сега ще бъде отделено пространство за индивидуални изложби на талантливи учени, осигуряващи широка видимост на техния талант и скритите страни на тяхната индивидуалност. Увлечението на учните към поезията ще бъде представено чрез стихосбирка на избрани техни стихове.

Дейностите по проекта в рамките на "Ателие за млади таланти" са предназначени за по-младите участници и включват:

  • Национален фото конкурс за млади хора на тема "Учените в движение" с изложба през Нощта на учените и награждаване на победителите във всички категории.
  • Научноизследователско състезание на тема "Как можем да използваме научните изследвания и иновациите, за да се справим с проблемите на Деня - устойчиво, ориентирано към средата развитие?" - участниците ще бъдат млади хора до 25 години.
  • Няколко съзтезания, изложби и забавни игри.

Някои дейности по проекта в София са предназначени за учените от СУ "Св. Климент Охридски", първият Български университет, който празнува 120 годишнината си.

Дейности
 
За контакт

Национален център по мобилност
e-mail: mobility@fmi.uni-sofia.bg
тел.: +359 2 71 35 09
факс.: +359 2 71 35 43