Джон фон Нойман

Джон фон Нойман е добре познат компютърен учен, който преди 75 години (през 1945) разработва общ модел на компютърна система. Той и неговите колеги реализират идеите му и създават работеща система, наречена EDVAC, която влиза в действие през 1952. Неговата революционна архитектура се оказала ефективна и досега остава основа на всички компютърни системи за обща употреба.

Наистина не е необходимо да разбирате детайлите на архитектурата, но като начинаещи в компютърното обучение е важно поне да чуете името му.

 

    Основният компонент във всеки компютър е процесорът. Наричан е и сърцето на компютъра. Той управлява памет, която пренася инструкции за неговото функциониране (неговите програми), а също и данни, които се модифицират или обработват от процесора в зависимост от инструкциите.

Входните команди се пренасят чрез входящите устройства, за които вече говорихме. Нека споменем клавиатура, мишка или електронна писалка. Можете да сравните този тип устройства със сетивата на човешкото тяло като очи, уши, език или пръсти.

Изходни устройства - например монитори и високоговорители, свързани със звуковата карта. Тези устройства улесняват осъществяването на функции, сравними с тези на вашите ръце, пръсти или дори гласови връзки. Когато компютрите се използват в процеси от производството, такива устройства могат да бъдат електромотори, преместващи машинни части, или превключватели на топлинни системи.