Европейски Ден на Предприемача
Начало За събитието Програма Презентации Организатори Спонсори Полезни връзки За контакти BG EN

ECOSPACE – Пространство за съвместна работа на е-професионалисти

26 Октомври 2007, 09:00, зала "Руен"
Модератор: Веселин Спиридонов

 
ECOSPACE
 

Значимите социални, организационни и икономически промени, които се очакват през следващите години, както и неспирното технологично развитие, ще доведат до драматични промени в начина на работа на хората от редица професии. Все повече и повече професионалистите, работещи по договор или самостоятелно, ще базират своята работа на информационните и комуникационни технологии – те ще станат е-Професионалисти.

 

В бъдеще хората няма да организират работата си по моделите на последователни вериги от дейности, но все повече ще се сдружават като динамични и спонтанно организирани групи от хора, които работят в сътрудничество за постигане на общи цели.

 

Човешкият капитал ще се утвърди като главен двигател, което означава, че хората ще бъдат в основата на успешния бизнес. Професионалистите ще разходват все повече и повече време в дейности, свързани с мрежи (т.е. в он-лайн професионални общности и социални мрежи).

 

ECOSPACE (http://www.ip-ecospace.org/) е интегриран проект от Шестата Рамкова Програма на Европейския Съюз, насочен към създаването на ориентирана към потребителя платформа, която позволява прилагането на съвременни инструменти и услуги за съвместна работа. Тя дава възможност за лесно и бързо изграждане на богата среда за съвместна работа, която ще освободи потребителите от техническите трудности при използването на информационните и комуникационни технологии и ще им позволи да се съсредоточат върху творческата страна и производителността в работата си.

 

Проектът следва идеята всеки професионалист в Европа към 2012 г. да има възможност творчески и динамично да осъществява сътрудничество с работни колективи, организации и общества чрез персонализирана среда за съвместна работа.

 

ECOSPACE дава възможност потребителите да свързват техните предпочитани инструменти с глобалното работно пространство толкова лесно, колкото днес си обменят писма по електронната поща. Потребителите повече няма да затъват в технологични затруднения, свързани с организацията на връзките в динамичните работни среди. ECOSPACE скрива сложността на системите за съвместна работа и позволява потребителят по всяко време да планира и управлява кооперирането на дейността си с различни колективи и общества от своето персонализирано и динамично работно място, изградено според конкретните му нужди.

 

Панелната сесия по ECOSPACE включва представяне от Иван Попов и Мартин Мартинов и дискусия.

 

 
Софийски Университет "Св. Климент Охридски", ФМИ