Европейски Ден на Предприемача
Начало За събитието Програма Презентации Организатори Спонсори Полезни връзки За контакти BG EN

TOOL EAST – Система с отворен код за планиране на ресурсите и управление на поръчките в предприятия

26 Октомври 2007, 10:30, зала "Руен"
Модератор: Иван Попов

TOOL EAST
 

TOOL EAST е една нова ERP system, която се разработва в рамките на проекта „Open Source Enterprise Resource Planning and Order Management System for Eastern European Tool and Die Making Workshops” - TOOL-EAST (http://www.tooleast.org/) от Шестата Рамкова Програма на Европейския Съюз. Тя ще бъде система с отворен код, т.е. създаденият софтуер ще може да се ползва свободно и без ограничения от всички желаещи. TOOL EAST обхваща всички основни работни процеси в предприятието – управление на поръчките, проектиране, снабдяване с материали, производство, реализация на продукцията, управление на продажбите.

 

TOOL EAST предполага разработката на ERP системата да е относително евтина на базата на съществуващи ERP системи с отворен код. Те се адаптират и приспособяват към специфичните изисквания на бранша с оглед да подпомагат ефективната координация на изпълнението на поръчките.

 

Едно основно предизвикателство на проекта е използването на технологията с отворен код за създаване на интегрирана ERP система с висока производителност, сигурност и поддръжка. Това стана възможно поради доброто сътрудничество в тази област. Укрепването на инициативата за използване на системи с отворен код предоставя големи възможности на малките и средни предприятия да прилагат такива системи. Едно успешно изследване в началото на проекта и идеята за създаване на платформи за специфични браншове на индустрията павира пътя за бъдещи инициативи. Тъй като нуждите на малките и средни предприятия за бизнес софтуер са сравними помежду си, разработената система ще бъде лесно преносима за различни предприятия, което ще донесе значителен ефект.

 

Панелната сесия по TOOL EAST включва подробно представяне от Иван Попов и широка дискусия.

 

 
Софийски Университет "Св. Климент Охридски", ФМИ